Se spune că, a fost odată ca niciodată, un împărat bun, Împăratul Harnic, pe care îl iubeau toţi oamenii din împărăţia sa. Faima lui se răspândise în toată lumea. A trăit în pace cu vecinii săi până când pe tronul împărăţiei vecine s‑a urcat Împăratul Frumos. Nu după mult timp, supuşii acestuia şi‑au dat seama că frumuseţea împăratului lor este doar o frumuseţe exterioară, şi că sufletul lui era plin de răutate şi de lăcomie.
Împăratul Frumos şi‑a strâns armata şi a pornit la luptă împotriva Împăratului Harnic. Dar, deşi avea mai mulţi soldaţi, mai bine înarmaţi, totuşi biruinţa a fost de partea Împăratului Harnic. Acesta lupta în prima linie, alături de soldaţii săi, pentru a‑şi apăra împărăţia. Curajul şi vitejia lor au fost ieşite din comun. Astfel că, ruşinat, Împăratul Frumos a trimis soli la Împăratul Harnic şi a cerut pace. Şi s‑a făcut pace, aşa cum voia toată lumea.
Dar Împăratul Frumos nu se gândea decât cum să cucerească împărăţia vecină. Şi‑a adunat dregătorii şi i‑a întrebat:
− De ce credeţi că am pierdut acest război? De ce soldaţii noştri au fost învinşi de o armată mai puţin numeroasă decât a noastră? Ce au în plus soldaţii lor faţă de ai noştri?
Fiecare dintre dregători şi‑a spus părerea, dar niciunul dintre răspunsuri nu părea mulţumitor.
− Oare mâncarea lor este mai hrănitoare decât a noastră?, întrebă împăratul.
Unul dintre dregători, care trăise o vreme la curtea Împăratului Harnic, spuse:
− Nu, măria ta. Nu e aproape nicio diferenţă între ceea ce mănâncă soldaţii lor şi soldaţii noştri.
− Atunci, poate că se pregătesc mai bine pentru luptă decât noi, nu?, întrebă împăratul.
− Nu, măria ta. Ba chiar dimpotrivă. Noi acordăm mai multă importanţă pregătirii armatei decât ei.
− Atunci? Atunci ce se întâmplă? De ce nu am putut să îi învingem?, întrebă Împăratul Frumos, cu tristeţe în glas.
− Eu cred că îmi dau seama care este diferenţa. Există o singură diferenţă importantă, şi ea ţine de educaţie.
− Ce vrei să spui, soldaţii lor sunt mai educaţi decât ai noştri? Au învăţat să scrie şi să citească şi asta îi face mai curajoşi?
− Nu, nici soldaţii lor nu ştiu să citească, după cum nu ştiu nici ai noştri. Dar marea diferenţă este modul în care au crescut soldaţii lor.
− Ce vrei să spui?, întrebă împăratul.
− Am văzut asta de multe ori, când mergeam în diferite vizite. Copiii lor sunt hrăniţi nu doar cu mâncare, ci şi cu poveşti. Aşa cum se întâmpla şi aici, cu multă vreme în urmă, când era împărat bunicul dumneavoastră.
− La ce pot ajuta poveştile? Doar îi liniştesc pe copii înainte de culcare.
− Aşa am crezut şi eu, dar nu este aşa. Poveştile îi educă pe copii, le vorbesc despre iubire, despre familie, despre curaj, despre eroism. Poveştile îi antrenează pe băieţi să crească viteji, să crească plini de curaj. La noi, aşa cum ştiţi, părinţii nu mai vor să îşi facă timp pentru copiii lor. Le dau jucării să se joace până îi ia somnul. Dar jucăriile nu îi învaţă mare lucru. Copiii cresc egoişti, se gândesc doar la binele lor, nu şi la binele celorlalţi. Şi de asta nu au acelaşi elan în luptă, aceeaşi vitejie şi acelaşi eroism.
− Bine, dar copiii din împărăţia vecină nu au şi ei jucării?
− Au, cum să nu aibă, dar asta nu înseamnă că sunt lipsiţi de bucuria de a creşte cu poveşti frumoase.
Vrăjitorul curţii interveni:
− Cred că, dacă am reuşi să schimbăm acum ceva în educaţia copiilor din împărăţia vecină, peste douăzeci‑treizeci de ani vor fi mai uşor de învins.
− Când? Peste douăzeci de ani? Cine are răbdare să aştepte atât?, întrebă plin de mânie Împăratul Frumos.
− Dumneavoastră… dacă vreţi să ajungeţi să stăpâniţi şi împărăţia vecină. Altfel, dacă îi vom ataca din nou, peste un an sau doi, ne vor birui aşa cum au făcut‑o şi de data asta. Şi, cu ce ne vom alege? Mai ales că, dacă nu ar fi acceptat pacea pe care le‑am propus‑o, ne‑ar fi putut invada ei pe noi. Şi atunci s‑ar fi ales praful de visele de mărire pe care le aveţi.
Împăratul Frumos nu voia să accepte cuvintele vrăjitorului. Însă nu avea ce face.
− Dar cum îi vom convinge pe oameni să renunţe la poveştile cu care îşi cresc copiii?
− De asta am să mă ocup eu, spuse vrăjitorul.
Şi s‑a ţinut de cuvânt. Mai întâi, a chemat cei mai pricepuţi meşteri, care au făcut o mulţime de jucării noi pentru copii, care de care mai frumoase. După ce jucăriile au fost gata, s‑a îmbrăcat în haine de negustor şi s‑a dus în împărăţia vecină. Împăratul Harnic l‑a primit cu bucurie, văzând ce jucării frumoase are. Vrăjitorul i‑a făcut cadou câteva, apoi şi‑a continuat drumul. Mergea din cetate în cetate, din sat în sat, şi părinţii se strângeau în jurul lui, pentru că voiau jucării cât mai frumoase pentru copiii lor. Fiecare om putea cumpăra doar o singură jucărie. Preţul pe care îl cerea negustorul pentru o jucărie era ciudat. Îl punea pe cel care o cumpăra să plătească un bănuţ de argint, cu care puteai să cumperi o pâine, dar îi cerea în schimb şi toate poveştile pe care le ştia. Ca să strângă cât mai multe jucării, veneau nu doar taţii şi mamele copiilor, veneau şi bunicii, veneau chiar şi rudele fără copii. Şi asta pentru că jucăriile erau nemaipomenit de frumoase. Era singura dată în viaţa lor când le puteau cumpăra. Vrăjitorul le spusese că vine de departe, de foarte departe, aşa că voiau să profite de această şansă. Când jucăriile erau aproape să se termine, alte căruţe pline de jucării soseau, pentru ca vrăjitorul să aibă ce să vândă.
Copiii erau fericiţi, se jucau în fiecare zi, până seara, când îi lua somnul. Părinţii aveau mai mult timp liber, pentru că nu mai era nevoie să stea să le spună poveşti înainte de culcare. Toţi erau mulţumiţi.
Vrăjitorul s‑a întors la Împăratul Frumos mulţumit de ceea ce făcuse.
− Cum a fost?, îl întrebă acesta.
− Cum să fie, mai bine decât mă aşteptam. Am cumpărat sute şi mii de poveşti. Am cumpărat toate poveştile lor. De acum, copiii lor vor fi crescuţi doar cu jucării. În clipa în care au cumpărat de la mine jucăriile, părinţii au uitat toate poveştile pe care le ştiau. Acum nu rămâne decât să îi convingem pe părinţii şi bunicii din împărăţia noastră să le spună din nou poveşti copiilor. Aşa, copiii noştri vor creşte curajoşi, viteji, vor creşte ca nişte eroi, iar ceilalţi copii vor creşte… de parcă nu ar avea părinţi. Şi va veni vremea când noi vom porni iarăşi la luptă împotriva Împăratului Harnic, numai că de data asta soldaţii noştri îşi vor învinge repede duşmanul.
− Aşa să fie, spuse Împăratul Frumos.
Numai că lucrurile nu au mers după cum se aşteptau. Şi asta pentru că dascălul copiilor Împăratului Harnic a tras alarma:
− Ceva se întâmplă, măria ta. Copiii tăi nu se mai pot juca cu ceilalţi copii. În ultima vreme, am observat că toţi ceilalţi copii sunt din ce în ce mai obraznici, mai certăreţi, mai răutăcioşi. Ceva s‑a schimbat.
− Ce crezi că s‑a întâmplat?
− Ce să se întâmple? V‑am spus doar că mie nu mi‑a plăcut de negustorul de jucării. El spunea că vinde jucăriile pe un bănuţ de argint, dar şi pe toate poveştile pe care le ştie omul care îi cumpără o jucărie.
− Ei, şi? Cum să vinzi poveştile pe care le ştii? Cum poţi să uiţi poveştile pe care le ştii?
− Iată că aşa s‑a întâmplat. Am fost prin multe locuri, am vorbit cu mulţi oameni, părinţi sau bunici, nimeni nu mai ştie poveşti. De luni întregi, copiii din împărăţia noastră au crescut fără poveşti.
− Cum aşa? Doar tu le spui în fiecare seară copiilor mei o poveste.
− Eu, da. Eu nu am vrut să vând poveştile pe care le ştiu nici pentru cea mai frumoasă jucărie din lume. Dar majoritatea oamenilor au vândut poveştile lor… fără să îşi dea seama că târgul nu e cinstit. Vânzătorul de jucării era de fapt un hoţ de poveşti. Un hoţ mai periculos decât alţi hoţi, pentru că te fura cu acordul tău, te fura dându‑ţi impresia că eşti în câştig.
− Totuşi, oare oamenii nu îşi dau seama cum se schimbă copiii lor? De ce nu le spun din nou poveşti?
− Pentru că le‑au uitat. Pur şi simplu le‑au uitat. Şi lucrul acesta nu este normal. Sigur este o vrajă la mijloc.
− Trebuie să facem ceva, cât mai curând, spuse împăratul. Trebuie să facem de ruşine planurile hoţului de poveşti.
În timp ce discutau, interveni unul dintre paznici.
− Măria ta, aş vrea să spun şi eu ceva…
− Spune, te ascult.
− Eu am vândut poveştile pe care le ştiam pe o jucărie, aşa cum au făcut toţi cei pe care îi cunosc. Dar, de câteva zile, jucăria s‑a stricat, şi nu am ştiut să o repar. În prima seară mi‑a fost foarte greu să îi culc pe copii. Dar, în seara următoare, când am fost din nou de pază la palat, am tras cu urechea la povestea pe care dascălul a spus‑o copiilor dumneavoastră. A fost o poveste foarte frumoasă. Mi‑am adus‑o aminte, că o ştiam şi eu până să o vând. În seara următoare am spus‑o copiilor mei, şi s‑au bucurat mult. Abia aştept să trag şi astăzi cu urechea, ca să am ce să le spun copiilor mei.
− Asta este soluţia, spuse dascălul. Trebuie să îi învăţăm pe părinţi să spună din nou poveşti.
− Dar cum să facem asta? Cine să înveţe sute şi mii de părinţi să spună poveşti?
− Măria Ta, am să adun eu într‑o carte toate poveştile pe care le ştiu.
− O carte de poveşti? Ce să facem cu ea? Oamenii din popor nu ştiu să citească…
− Pentru că poveştile frumoase se transmiteau de la părinţi la copii, din generaţie în generaţie, spuse dascălul. Acum, însă, e nevoie să fie scrise. Am să le scriu, o să se copieze în multe exemplare, astfel încât în fiecare oraş sau sat să fie câte o carte de poveşti. Şi, o dată pe săptămână, în seara de duminică, părinţii vor merge să asculte poveşti, iar apoi le vor spune copiilor lor în fiecare zi din săptămână.
− Bună idee ai, aşa vom face, spuse Împăratul Harnic, bucuros. Ce idee bună! Oare de ce nu s‑a gândit nimeni până acum să adune poveştile într‑o carte? Nu mai contează, bine că te‑ai gândit tu.
În fiecare zi, dascălul scria câteva poveşti. A doua zi, ele erau copiate de scribii de la palat. În zilele următoare, au venit o mulţime de scribi, chemaţi din toate colţurile împărăţiei. În câteva săptămâni, cărţile de poveşti au fost trimise în toate cetăţile şi în toate satele.
Duminica seara, părinţii stăteau ca nişte copii şi învăţau câteva poveşti. Erau atenţi, foarte atenţi, ca să aibă ce să le spună copiilor lor.
Seara, înainte de culcare, părinţii le spuneau copiilor lor poveşti. Le spuneau chiar mai multe decât înainte, pentru că înţeleseseră valoarea lor. Când au început să asculte din nou poveşti, copiii s‑au bucurat ca nişte… copii. Poveştile începeau să crească din nou în sufletele lor. Încetul cu încetul, au început să îi cuminţească. Doar câţiva copii au spus că nu vor să mai asculte poveşti, că nu le mai trebuie aşa ceva. Dar, încetul cu încetul, chiar şi aceştia s‑au lăsat cuceriţi de frumuseţea lor. Ba chiar unii dintre ei au vrut să înveţe să citească şi ei poveşti. Auzind acest lucru, Împăratul Harnic şi‑a pus dregătorii să găsească dascăli pricepuţi, care să fie trimişi în toate colţurile împărăţiei pentru a‑i învăţa pe copii să citească.
Văzând că planurile sale viclene au fost făcute de ruşine, Împăratul Frumos nu a mai putut suporta. A pus să fie izgonit de la curtea sa vrăjitorul, din cauza căruia supuşii Împăratului Harnic începuseră să iubească şi mai mult poveştile. Nu după multă vreme, Împăratul Frumos a murit de inimă rea, când unul din dregători a început să îi citească din cartea cu poveşti scrisă la curtea Împăratului Harnic.
Cartea aceasta a făcut mult bine, peste tot pe unde a ajuns. Anii au trecut, copiii au ascultat poveştile din ea şi au crescut, iar odată cu ei a crescut şi puterea Împăratului Harnic. Se zice că vrăjitorul, care fusese poreclit Hoţul de poveşti, a încercat să se răzbune, şi a născocit poveşti urâte, în care răul învinge binele, care trezesc în suflet frică şi teamă. A reuşit să împrăştie multe cărţi cu poveşti urâte, şi încetul cu încetul, a început să câştige cu ele din ce în ce mai mulţi copii. Văzând că nu a reuşit să îi îndepărteze pe copii de poveşti, a încercat să le otrăvească sufletele cu poveşti urâte.
Da, vrăjitorul a pornit războiul poveştilor, un război de lungă durată, un război care îi punea în pericol nu doar pe copiii supuşilor Împăratului Harnic, ci pe copiii din întreaga lume.
Acum, chiar dacă Împăratul Harnic, Împăratul Frumos şi vrăjitorul nu mai trăiesc, totuşi lupta dintre poveştile frumoase şi poveştile rele există. Şi lupta aceasta nu s‑a încheiat. Lupta aceasta e tot un fel de poveste, care încă nu s‑a terminat. E o poveste care pare fără sfârşit. E o poveste la care fiecare copil poate să ia parte, şi să fie un mic erou. Un erou care apără poveştile frumoase…
(Danion Vasile)
Comentarii recente